logo pilipili

pilipili plant een bos

Niet enkele onze brand-kleuren zijn groen. Ook onze daden.

Nog nooit was de noodkreet om milieuvriendelijke acties zo groot. Begin maart 2022 meldde het Internationaal Energie-Agentschap dat in 2021 de uitstoot van CO2 op internationaal vlak een nieuwe piek bereikt had: maar liefst 36,3 miljard ton CO2 kwam wereldwijd in de atmosfeer terecht. “Het is dus dringend tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Ook wij bij pilipili”, aldus Steven Dehollander, CEO van pilipili product design & engineering. 

Van CO2-compensatie …

“Sommige onderdelen van onze diensten verlangen transport vanuit China. Dat kan gaan over materialen van producten of de bestelling van een prototype. Eerst en vooral is voorkomen beter dan genezen, dus we proberen, indien mogelijk, onze bestellingen in België of in Europa te plaatsen. Jammer genoeg is dat op vlak van prijs-kwaliteit gewoon niet altijd mogelijk”, licht Wim toe.   

“Als ontwerper zoek je steeds nieuwe wegen om in te slaan met je klanten. Wij vinden het belangrijk dat je de consumenten dus ook op duurzaam gebied in de juiste richting stuurt. Daarom zijn wij in april 2021 gestart met onze CO2-compensatie”

Als pilipili dus toch over een verre afstand besteld, geeft het team de voorkeur aan boot of trein. “Ook dan stoot je vervuilende gassen uit, maar de hoeveelheid ligt toch aanzienlijk lager dan bij het vliegtuig.” Maar de leveringstermijn is in dat geval ook langer. “Als een klant die extra tijd niet kan incalculeren en vliegtuigtransport als enige optie overblijft, dan schakelen we over op onze CO2-compensatie. Die compensatie betekent dat we het eindbedrag op de factuur met 6% verhogen. De ene helft van dat bijkomstig bedrag is voor de rekening van de klant, de andere 3% neemt pilipili op zich. Met die extra inkomsten kunnen we een mooi spaarpotje aanleggen als investering in duurzame initiatieven”, legt het Green team-lid uit. Van april 2021 tot december van dat jaar verzamelde pilipili al 7.500 euro die ze integraal aan het klimaatbossenfonds van BOS+ schonken.

… naar een bedrijfsbos

Bos+ is een Vlaamse organisatie waar bos centraal staat. Ze ijveren voor bosbehoud, maar bieden ook diensten aan om meer bos te creëren. Bovendien delen ze hun kennis om de kwaliteit van bossen naar een hoger niveau te krikken. Wim: “Wij hebben dus gebruik gemaakt van hun dienst rond bedrijfsbossen, want met onze 7.500 euro ging Bos+ aan de slag. Via onze bijdrage planten ze begin maart een nieuw bos van 0,75 hectare aan op een privéterrein in De Panne.”

Groene toekomst

Natuurlijk laat pilipili het hier niet bij. “We blijven doorgaan met onze CO2-compensatie om ook in de toekomst met Bos+ te blijven samenwerken. Onze grote droom is om ooit ons eigen pilipili-bos op eigen grond te planten. Een doel waar we dus naartoe zullen werken de komende jaren. En in de tussentijd blijven we ook op de werkvloer alert hoe we via kleine ingrepen een duurzamere onderneming kunnen zijn”, besluit Wim.  

Vertel me meer.