logo pilipili

Je product regen-wind-waterdicht maken?

Een camera die éénmalig op een onhandige plek gemonteerd moet worden en vervolgens weer en wind moet doorstaan om een continue stroom aan data door te geven. Dat is nog eens een uitdaging.

Gelukkig hadden we versie 1 in-house gemaakt. En dus waren we blij om mee te werken aan de opvolger.

[3d_viewer id='2425']

Verkeersveilig en
op alles voorzien.

Versie 1 van de MACQ camera is al jaren terug te vinden doorheen het land.  Dat gaf ons superwaardevolle inzichten. De start van versie 2 werd dus ingeluid door een grondige analyse van het huidige design, gebruiksvriendelijkheid, feedback van de installateurs en een benchmark van andere camera’s die ondertussen op de markt waren gekomen.

Deze camera moest beter worden dan alle andere, en zichzelf.

Ready.. set.. go.

01 / Eruitzien als familie
Analyse, analyse, analyse. Hoe beter ons begrip van de noden, gebruikers en markt, hoe beter we eraan kunnen beantwoorden. De vraag was om qua look and feel in dezelfde familie te blijven met het oudere broertje van de MACQ camera, dus namen we het huidige design onder de loep en kleedden het tot in zijn essentie uit.
02 / Samenwerken als familie
Design en engineering van de nieuwe MACQ verliepen simultaan. De hoeveelheid puzzelstukjes zorgden ervoor dat er veel en korte iteratierondes nodig waren. Dat heeft te maken met de omstandigheden waarin de camera geplaatst wordt. Warmte vraagt om koeling, regen vraagt om waterdichtheid en de montage moet feilloos en dummy-proof zijn.
03 / Testen als familie
Het prototype was een puzzel van technische onderdelen die op een vlotte manier geassembleerd werden. Sommige 3D geprint, andere mechanisch gefreesd of gedraaid . Na meerdere iteratierondes en stylingfases, het nodige over-en-weer en wat vijlwerk is alles gevalideerd en kon de BOM opgemaakt worden.
Vorige slide
Volgende slide

Groots systeemontwerp maar met fijne mechaniek.

Installatie versus installateur​

Als je iets monteert, moet het stevig vastzitten. Dat is niet vreemd. Maar in dit specifiek geval was ‘stevig’ een understatement. De vraag van de klant was dat de camera’s vast moeten zitten, zonder te breken bij hevig wind. Tegelijkertijd moest de camera eenvoudig te installeren zijn. Soms op grote hoogte, boven een autostrade of van een brug bungelend, en dan mag het liefst vlot gaan voor degene die de schroeven moet indraaien.

 

Door een zelf-remmend systeem te incorporeren, zet de camera zichzelf vast. Een torsieveer zorgt ervoor dat de camera onder spanning staat zonder hem muurvast te zetten — want wat niet buigt, breekt. De kleine motor met wormwieloverbrenging zorgt voor een stevige oplossing die niet meer vanzelf kan lossen. Een principe die we vaak terugvinden in de machinebouw maar hier konden toepassen om kleinere schaal. 

Het juiste materiaal.

Door en doorschijnend

Soms is de oplossing zo eenvoudig dat je erover zou kijken. Het was voor installateurs erg complex om te controleren of alles in orde was eens de camera opgehangen was. Tot nu. We maakten cruciale onderdelen doorschijnend waardoor de installateur de elektrische aansluiting nog een laatste keer kon verifiëren vooraleer de montage af te ronden. Simpel en slim.

“Het is leuk om te zien hoe een familie van producten kan ontstaan als we mogen verder bouwen op de tijdloze designtaal die we jaren ervoor hebben ontworpen.”

Bart Moeyaert

Senior PrOJECT MANAGER